Gyászfeldolgozás

„… mert azt megtanultuk, hogyan szerezzünk meg valamit, de azt nem, vajon mit tegyünk, ha elveszítjük azt…” (J. W. James-R. Friedman)

Az érzelmi kötődéssel bíró kapcsolataink elvesztésére, vagy életünk jelentős fordulataira a lelkünk olykor érthetetlen, vagy ellentmondó érzelmekkel, összetett belső folyamatokkal reagál. A gyász az életünk része, bármelyik életszakaszunkban előforduló, természetes folyamat. Veszteségélményt nemcsak haláleset, vagy válás okozhat, hanem számos más változás is, mint például az egészségi állapotunk romlása, munkahelyváltás, költözés, családalapítás, szakítás, vetélés, háziállat elvesztése. A gyászfolyamat lezajlását megnehezítheti és hosszabb időn át fennmaradóvá teheti a bizonytalan kapcsolódásunk saját lelki folyamatainkhoz, veszteségélményeinkhez. Az elakadt gyászfolyamat az életterületeken további nehézségeket eredményezhet. A gyászfolyamattal való tudatos foglalkozás által az érzelmek megértése, feldolgozása válik lehetővé.

A módszer egy cselekvésprogram, melyet John W. James és Russell Friedmann alkotott meg. A veszteségfeldolgozás a Gyógyulás a gyászból című, magyar nyelven is megjelent könyvük iránymutatásai alapján történik biztonságos, támogató környezetben, Specialista jelenlétében.